Tydlig kommunikation räddar liv

Internationell forskning visar att nästan dubbelt så många vårdskador beror på brister i kommunikationen än i den medicinska kompetensen.
Det visar hur viktigt tydlig information är.

Kommunikation kan ha olika syften. Ibland är syftet att dölja verklighet och visa upp en glättad bild för att framstå i en bättre dager än vad som är motiverad. Att använda kommunikation på det sättet kan fungera på kort sikt, men genomskådas i längden. Resultatet när verkligheten och kommunikationen inte stämmer blir förvirring. Trovärdigheten skadas.
God kommunikation med avsikt att sprida kunskap om verkligheten kan däremot till och med rädda liv.

Vad är då god kommunikation?
I min värld är det att använda ord för att skapa känslor och för att närma avsändaren till mottagaren. Det är att göra det svåra begripligt och att skapa förtroende.
Om Martin Luther King istället för att säga ”I have a dream” hade valt att säga ”I have a strategy” hade han kunnat förväxlas med vilken byråkrat som helst.
Nästan allt som är krångligt kan beskrivas på ett enklare sätt.
– Om du inte kan förklara det på ett enkelt sätt har du inte förstått det tillräckligt bra, sa Albert Einstein. Han borde veta.

Antalet reklambudskap som når oss varje dag bara ökar. År 1971 nåddes den genomsnittlige svensken av cirka 500 reklambudskap per dag. 1997 hade den siffran ökat till 3 000 och tio år senare till 6 000.
I Italien var antalet reklambudskap som nådde den genomsnittlige italienaren 12 000. Det bidrog inte direkt till trivseln i etern eller på gator och torg.
I mångmiljonstaden Sao Paolo i Brasilien har man tagit konsekvensen av att reklamen förfular staden och förbjudit alla utomhusreklam. Resultatet har blivit en mycket trevligare stad.

Vad är konsekvensen av bruset för den som vill nå fram med budskap?
Ett sätt är att skrika högre för att överrösta de 5 999 andra. Det tenderar att bli dyrt, inte minst om de andra också väljer att skrika högre.
Ett annat sätt är att vara fyndigare än alla andra och göra något roligt som får folk att haja till. Det kräver att man är fyndigare än alla andra och alla kan inte vara det.
Ett tredje förhållningssätt är det journalistiska. Det vill säga att hålla fram det som får folk att haja till. Och att uttrycka sig så enkelt så att alla snabbt förstår vad det handlar om.

Lars Edqvist
lars@abeba.se

 

Vad är kommunikation?

Kommunikation är en process för att överföra information från en punkt till en annan. Vanligtvis ses kommunikation som en tvåvägsprocess där det sker ett utbyte av tankar, åsikter eller information, oavsett om det sker via tal, skrift eller tecken. Deltagarna har ofta någon slags överenskommelse om mål, orsak och form för kommunikationen.Wikipedia

Kommunikation (latin communica´tio ‘ömsesidigt utbyte’, av commu´nico ‘göra gemensamt’, ‘låta få del i’, ‘få del av’, ‘meddela’, av commu´nis ‘gemensam’, ‘allmän’, ‘offentlig’), överföring av information mellan människor, djur, växter eller apparater (för det senare se datakommunikation). Kommunikation kräver dels ett språk eller en kod vari informationen uttrycks, dels ett fysiskt medium varigenom informationen överförs.
Nationalencyklopedin