Bli en berlinare du också

Vad gör du i Berlin? Självklart kan du se på Brandenburger Tor. Eller gå upp på Riksdagshusets tak. Du kan besöka några av de talrika museerna. Se hur den knappt fullvuxna isbjörnen Knut matas i Zoo nära Kurfürstendamm. Eller gå över den försvunna gränsen mellan öst och väst vid Checkpoint Charlie. Det är helt OK.

Fast vi har några förslag som du inte hittar i varje Berlin-guide.

Badeschiff

Badeschiff

Börja med att stiga på S-bahn och ta Ringlinjen, som går runt hela innerstaden. Det är ett bra sätt att få en inblick i Berlins hjärta.
Om du vill kan du stiga av vid hållplatsen Treptower Park för att bada och basta. Här på floden Spree ligger Badeschiff, en flygande simbassäng fylld med sötvatten, en tradition i Berlin sedan år 1900. Utnyttja de speciella månskensbiljetterna på fredag och lördagskvällar så kostar badbiljetten bara åtta euro. Läs mer på http://www.arena-berlin.de/badeschiff.
Alldeles intill finns många bra ”kneipen” – enklare krogar. Välj till exempel Freischwimmer vid Schlesischen Tor 2. Här finns också gott om små butiker med udda plagg från Berlins nya generation modeskapare.
Inte långt därifrån ligger kan du uppleva Sexy Döner Party på Bagdad, som också ligger vid Schlesigen Tor. Här kan du dansa hela natten på temat ”gör din egen kebab och var sexig”. På YouTube kan du kolla hur det går till på Sexy Döner Party.

Efter att ha dansat natten igenom kan det vara gott med frukost. Det serveras från klockan 8.00 på Barcomis Kaffee-Rösterei på Bergmannstrasse 21 i Kreuzberg. Om du sedan fortfarande är vaken kan du koppla av med en båttur på Berlins inre vattendrag. Stig på vid Haus der Kulturen der Welt vid John-Foster-Dulles-Allé 10.
Från båten kan du se Bundeskanzleramt – Tysklands motsvarighet till Rosenbad – , Riksdagshuset, Museumsinsel, Berliner Dom och mycket annat. Efter en timme kan du stiga av vid Jannowitzbrücke. Där kan du stiga på S-bahn igen till Hackescher Markt. I detta område finns allt som kan locka en turist, konstgallerier på Sofienstrasse och Auguststrasse, krogar och boutiqer i Hackerische Höfen. Och alldeles intill finns det lugn och ro på den judiska kyrkogården.
Ta några steg till och besök den nya synagogan på Oranienburgerstrasse.

När du ändå är ute och går, fortsätt till fots till Friedrichstrasse, där vårt favoritprogram börjar – en promenad längs den förändrade Friedrichstrasse. Se Friedrichstadtpalast som redan på DDR-tiden presenterade påkostade revyer. Gå förbi Berliner Ensemble, teatern där Bertolt Brecht på sin tid ledde verksamheten. Bron över floden Spree, Weidendammer Brücke var en av de platser där Erich Kästens berömda barnbok Punkten och Anton utspelade sig. Till vänster ligger Admiralspalast som var ett upplevelseparadis redan på 1920-talet.
Till höger till ligger en förfärlig, långdragen byggnad, Tränenpalast, Tårpalatset, som var en kontrollpunkt mellan öst och väst ända till murens fall.
Gå över paradgatan Under den Linden och fortsätt lugnt längs Friedrichstrasse. Ta dig tid att titta i skyltfönstren till du kommer till varuhuset Galerie Lafayette vid hörnet mot Französische Strasse. Precis här slog sig en gång hugenotterna ner, de förföljda franska protestanterna. I den närbelägna Französischen Dom vid Gendarmenmarkt kan du få veta mer om hugenotterna.
Men innan du går dit rekommenderar vi att du tar rulltrappan till Gourmetavdelningen på Galleri Lafayette. Där dricker vi gärna champagne eller ett förträffligt franskt vin tillsammans med ostron eller den berömda fisksoppan.
En väninna till oss åker gärna några våningar uppåt för ett besök på avdelningen för underkläder, den bästa i Berlin hävdar hon.

Om du fortfarande är fylld av energi promenera vidare till Checkpoint Charlie vid U-bahn Kochstrasse. Ta till vänster till Charlottenstrasse. Där utvecklas nu en av de mest spännande konstscenerna i Berlin, till exempel Galleri September på Charlottenstrasse 1.
Nu har det blivit kväll och nu är det dags för ett besök i Prenzlauer Berg, en glödhet plats på kvällen och natten. Vi rekommenderar ett besök på Metzer Eck på Metzer Strasse 33. Detta är en äkta Berlinkneipe som serverar originalversionen av det berlinska köket.

Marianne och Otto Draeger

Otto och Marianne Draeger är journalister och författare. De bor i Berlin.